מאירים את העיר - פרויקט שדרוג התאורה - שאלות ותשובות
תאורת הלד החדשה במרחב הציבורי - שאלות ותשובות
עיריית נס ציונה יצאה בשבועות האחרונים בפרויקט לשדרוג התאורה ברחובות העיר ובאולמות הספורט, במסגרתו מוחלפת התאורה הישנה בתאורה חדישה וחסכונית בטכנולוגיית לד.במספר רחובות כבר הושלם המהלך והתושבים מדווחים על שיפור משמעותי ומבורך בתאורת הרחוב והארת היישוב.
מדוע יש צורך להחליף התאורה הישנה? ומה היתרונות של תאורת הלד החדשה?
ברוב הבתים בישראל וודאי במשרדים ובתעשייה עברנו מהתאורה הישנה של חוט להט ופלרוסנטים לתאורת לד. תאורת הלד מאירה הרבה יותר מתאורה ישנה, היא נעימה יותר לעין ולחוויה האנושית וגם חוסכת אנרגיה וכסף רב. כמו במקומות הפרטיים, כך גם במרחב הציבורי. אנחנו רוצים שהכבישים שלנו יהיו מוארים יותר, השבילים, הרחובות, השטחים הפתוחים והגינות הציבוריות. וכרשות אנחנו רוצים להתייעל ולחסוך בכספי ציבור ולעודד חסכון באנרגיה על כל המשמעויות שבכך. בעיקר במרחב הציבורי, תאורת לד פולטת פחות זיהום אור ביחס לפנסי רחוב רגילים בטכנולוגיית נתרן לחץ גבוה או מטאל הלייד.
איך בנויים הפנסים החדשים ומה החידוש בהם מלבד איכות התאורה והחיסכון?
מלבד היתרונות של עצם תאורת הלד ברחוב, גוף תאורת הלד החדש כולל גם יחידת בקרה פרטנית חיצונית לפנס המאפשרת את ניהול המערכת באופן מיטבי וגם ביצוע פעולות מרחוק.
שדרוג המערכת נותן לנו מספר יתרונות: אם בתאורה הישנה הרשות המקומית לא היתה יכולה לדעת על תקלה בלי שהתושב ידווח על כך, המערכת הנוכחית יודעת לדווח על בעיה באופן אוטומטי למועצה. הפנס באמצעות מערכת הניהול מעביר חיווי על תקלה ובדרך כלל גם על אופיה של התקלה וכך ניתן לשלוח צוות לתיקון מהיר, תוך זמן קצר מאד מזמן התקלה.
מלבד זמן התגובה המהיר של הגעת הצוותים, חיווי המערכת יכול לסייע בזיהו המקור לתקלה מה שיכול לקצר גם את משך הטיפול בה. בנוסף, התאורה בנוייה כמערכת אחידה שבאמצעות תדר רדיו מעבירה קשר בין גופי התאורה לבין עצמם ולמערכת הפיקוד במועצה. עוד רגע נרחיב על תדרים אלו.
העמוד בנוי משלשה חלקים עיקריים: עמוד, פנס הלד, ויחידת בקרה. (העמוד לא הוחלף). יחידת הבקרה מקיימת את התקשורת ואת דיווח התקלות למרכז הפיקוד. וכך התאורה שלנו ביישובים הופכת לא רק לנעימה וחסכונית אלא גם לחכמה ויעילה.
שמענו שעמודי התאורה שמקיימים בקרה ותקשורת חכמה מייצרים קרינה מזיקה לבריאות. האם זה נכון?
לא נכון. ראשית, כלל המכשירים שסובבים אותנו ביום יום מייצרים אנרגיה שהופכת גם לסוג מסויים של קרינה. תדרי התקשורת בהם משתמשת מערכת התקשורת והבקרה של התאורה הינם תדרים פתוחים ומערכת המאור והבקרה לכשעצמה – מייצרת קרינה אפסית.
עוד במהלך המכרז והביצוע, עיריית נס ציונה נקטה בגישה מחמירה מאד ביחס למדדי הקרינה והאנרגיה, והמערכת המותקנת עומדת בקריטריונים מחמירים ובהם תקינה פוטוביולוגית, ואישורי משרדי הבריאות, התקשורת, מכון התקנים הישראלי ותקנים בינלאומיים.
רק כדי לסבר את האוזן, אדם המתקשר מהסמארטפון שלו, נחשף בשיחת הטלפון שלו לכמות קרינה שהיא פי כמה מאותה קרינה שהוא כביכול נחשף אליה על ידי מערכת תאורת הלד. שלא לדבר אם אדם כזה מחזיק בביתו מיקרוגל.
אגב, גם בתאורה הקודמת היתה קרינה. גם כן במידות קטנות מאד. החידוש הוא שהבדיקות המקצועיות הראו שקופסת החשמל של התאורה הישנה דוקא פלטה קרינה גבוהה יותר מאשר זו שנפלטת בתאורה החדשה.
צריכת החשמל בתאורת לד במרחב הציבורי נמוכה בכ-50% לפחות מזו שאינה לד וכך רמת הקרינה וההפרעה החשמלית האלקטרו מגנטית הנפלטת ממקור האור – נמוכה יותר.
האם תאורת הלד עצמה מזיקה לראייה או גורמת לבעיות שינה ונזקים בריאותיים אחרים?
לא. התאורה נמדדת ביחידות הספק בוואט. גופי התאורה בפרוייקט נעים בין 30-240 וואט ומחליפים גופי תאורה בהספקים של בין 70-1500 וואט. גוון תאורה הנפלט נמדד בקלווין (K) באופן שככל שטמפרטורת הצבע נמוכה יותר, גוון התאורה הוא יותר 'חם'. בכל רחבי המועצה עומד על K3000 (קלווין) ותאורת ההצפה (פרוז'קטורים) הינה K4000 (קלווין). רק כדי לקבל קנה מידה, הספק תאורת לד בבית הוא כ- 8-16 וואט בממוצע בחדר סטנדרטי, לעומת הרחוב שם אנחנו מתחילים בכ-30 וואט במרחב ציבורי).
דאגה נוספת לענין פגיעה בריאותית היא מרכיב האור הכחול ביחידת המאור העומדת על ערך מירבי מומלץ באחוזים. אין תקינה בענין רכיב האור הכחול אך הוגדר טווח בערכי אחוזים כדי לנקוט משנה זהירות מונעת ואחריות.
מפרט תאורת הלד לרחובות ולשטחים ציבוריים פתוחים של הוועדה הבינמשרדית בה חברים בין היתר נציגי משרד הבריאות והגנת הסביבה מגדיר גוון תאורה מקובל (קלווין) במרחב הציבורי בטווח שבין3000-4000 קלווין, כלומר בין גוון צהבהב/כתמתם חם לבין גוון לבן קר. מפרט זה הוא המחייב במגזר הציבורי והוא משמש את משרד השיכון, משרד הבטחון, מע"צ, נתיבי ישראל, השלטון המקומי ועוד.
עמדת משרד הבריאות: השימוש בנורות לד אינו כרוך בסכנה לבריאות האדם
עם הפנים קדימה
פרויקט שדרוג התאורה יושלם במלואו עד לסוף שנת 2023. הרשות משקיעה רבות, משאבים ומחשבות כדי לשפר את איכות חיי התושבים ומטרה זו נמצאת בראש מעייניה. שדרוג התאורה הוא רק אחד מיני רבות מהפעולות שמקדמת עיריית נס ציונה לרווחת תושביה ולטובת היעילות האנרגטית והיא מחוייבת להמשיך בדרך זו.